Tip pro Vás -Smrkový sirup
21. 06. 2022
Máme pro Vás jeden rychlý tip na zdravou pecku
Smrkové výhonky v medu
Rokytnický med je sám o sobě dokonalá věc, tenhle včelí zázrak obsahuje hromadu užitečných látek. No dokážete si představit kašel a rýmičku bez čaje s medem?
A naše babičky k tomu měly ještě jednu vychytávku: Smrkové výhonky v medu
Smrkové výhonky díky svému složení posilují imunitu, působí antisepticky a podílí se na uvolnění dýchacích cest. Není divu, jsou totiž bohaté na vitamín C, chlorofyl, karotenoidy, minerály jako hořčík a draslík, a blahodárné silice.
A když to spojíte se skvělým Rokytnickým medem, v zimě budete vděčni, že jste si našli čas
Příprava je hrozně jednoduchá, jen je potřeba se vydat na smrkové výhonky někam dál od civilizace.
Možná si říkáte, že už je pozdě, ale nebojte se. I v našem regionu se stále dají najít smrky s mladými výhonky, jen to dá chvilku procházky po lese.
Postup je následující:
Natrhejte smrkové výhonky, které mají ještě jasně zelenou barvu a měkké jehličky. Obecně platí, že by výhonky neměly být delší než 5 cm. Do jedné sklenice stačí asi dvě větší hrsti.
Doma je opláchněte a nechce úplně oschnout
Pak už jen do čisté sklenice vkládejte na střídačku výhonky a zalévejte medem
Uzavřete a nechce 3 měsíce odpočívat v pokojové teplotě
Pak je možno přecedit, nebo v čaji rozmíchat a jen výhonek vylovit
Jelikož jsem recept dělala na rychlo, abyste stihli ještě zaběhnout do lesa, než výhonky povyrostou, použila jsem Rokytnický med pastový, který jsem měla po ruce. Obecně ale doporučuji ten lesní, je tekutější a lépe se s ním v tomto případě pracuje.
Možná budete ulepení až za ušima, ale věřte, že se to vážně vyplatí