Představujeme soutěžící ročníku 2024 - STATEK – Hradecké delikatesy

21. 08. 2024


STATEK – Hradecké delikatesy

Jejich příběh začal v roce 2010, kdy v Česku chyběl tuzemský česnek a na trhu byl hlavně ten z Číny. Rozhodli se tedy nakládat a zavařovat česnek doma, nejprve pro sebe a později pro přátele. Postupně začali prodávat vlastní domácí produkci na farmářských trzích a zjistili, že mají smysl i pro kombinování chutí – například česnekové pesto s petrželí si získalo oblibu. Petra se stala šéfkuchařkou konzervovaných dobrot, které najdete v jejich obchodě.

V Hradeckých delikatesách vyrábí vše v malých množstvích, aby měli kontrolu nad každým kouskem ovoce, bylinky či papričky. Důležité je pro ně zachovat špičkovou chuť, a proto pečlivě vybírají suroviny, spoléhají na spolehlivé dodavatele a věnují pozornost detailům o pěstování. Snaží se o udržitelnost – nejen jako klišé, ale jako záruku kvality do budoucna.

Vyzkoušejte jejich rodinné recepty ve vaší kuchyni a užijte si chuť pravého domácího jídla!

Název Statek si vybrali, protože první konzervované potraviny vyráběli právě statkáři. Inspirují se Červeným dvorem z roku 1790, který je jedním z nejstarších statků v Hradci.

Podobně jako dřívější statkáři, pečují o půdu bez chemie a minimalizují odpady, recyklují a snaží se nerušit přírodu. Věří, že vyrábět chutné a zdravé produkty bez poškození přírody je jejich posláním.

Petra & David Kilingrovi jsou hrdí na svůj STATEK - Hradecké delikatesy s.r.o., kde se snoubí tradice s odpovědností k přírodě a láska k dobrému jídlu.

V soutěži Potravina a potravinář roku 2024 představují Statek - Hradecké delikatesy tři vybrané produkty: Sirup z lipového květu, Bazalkové pesto s mandlemi a piniemi a Čatní z červené cibule.

Sirup z lipového květu je ideální na oslazení nápojů, jako je čaj nebo studená voda a skvěle se hodí i jako přeliv na sladké pokrmy typu palačinek nebo zmrzliny. Je také vynikající pro tvorbu koktejlů, ať už míchaných nealkoholických, nebo alkoholických. Tento sirup je ručně vyráběný v Čechách bez použití chemických konzervantů a dalších nepříznivých látek. Lípu si vybrali i jako odkaz na její symboliku.

Bazalkové pesto s mandlemi a piniemi přináší kousek středomořské atmosféry do vaší kuchyně díky své aromatické a peprně nasládlé vůni bazalky. Výroba tohoto pesta probíhá v Čechách z bazalky pěstované v Ostroměři nebo ve sklenících na Moravě a na kvalitě chuťového zážitku to pramálo mění. Bez chemie a GMO je skvělým doplňkem k těstovinám, polévkám, masu, nebo se může rozetřít na topinky a jiné pečivo.

Cibulové čatní je mix sladkých a kyselých chutí s pikantním nádechem. Je takovým univerzálem ke skoro každému červenému, ale překvapivě i bílému či rybímu masu. Hodí se k doplnění pečeného masa, uzenin či grilování obecně a také je skvělé na topinkách či sýru. Jelikož cibule je základní ingrediencí mnoha pokrmů, čatní může obohatit jakékoli jídlo, kde chcete cibulovou chuť zvýraznit.

Vyzkoušíte tyto produkty a necháte se okouzlit přírodními chutěmi?

předchozí
následující

Provozovatelem webu je Regionální agrární komora Královehradeckého kraje, která jako správce osobních údajů používá na těchto internetových stránkách cookies za účelem zvýšení uživatelského komfortu, analýze návštěvnosti i přesnějšímu cílení reklamy. Více informací naleznete zde:

Přizpůsobit cookies
Odmítnout všechny
Přijmout všechny