
Představujeme soutěžící ročníku 2024 - STATEK – Hradecké delikatesy
21. 08. 2024
STATEK – Hradecké delikatesy
Jejich příběh začal v roce 2010, kdy v Česku chyběl tuzemský česnek a na trhu byl hlavně ten z Číny. Rozhodli se tedy nakládat a zavařovat česnek doma, nejprve pro sebe a později pro přátele. Postupně začali prodávat vlastní domácí produkci na farmářských trzích a zjistili, že mají smysl i pro kombinování chutí – například česnekové pesto s petrželí si získalo oblibu. Petra se stala šéfkuchařkou konzervovaných dobrot, které najdete v jejich obchodě.
V Hradeckých delikatesách vyrábí vše v malých množstvích, aby měli kontrolu nad každým kouskem ovoce, bylinky či papričky. Důležité je pro ně zachovat špičkovou chuť, a proto pečlivě vybírají suroviny, spoléhají na spolehlivé dodavatele a věnují pozornost detailům o pěstování. Snaží se o udržitelnost – nejen jako klišé, ale jako záruku kvality do budoucna.
Vyzkoušejte jejich rodinné recepty ve vaší kuchyni a užijte si chuť pravého domácího jídla!
Název Statek si vybrali, protože první konzervované potraviny vyráběli právě statkáři. Inspirují se Červeným dvorem z roku 1790, který je jedním z nejstarších statků v Hradci.
Podobně jako dřívější statkáři, pečují o půdu bez chemie a minimalizují odpady, recyklují a snaží se nerušit přírodu. Věří, že vyrábět chutné a zdravé produkty bez poškození přírody je jejich posláním.
Petra & David Kilingrovi jsou hrdí na svůj STATEK - Hradecké delikatesy s.r.o., kde se snoubí tradice s odpovědností k přírodě a láska k dobrému jídlu.
V soutěži Potravina a potravinář roku 2024 představují Statek - Hradecké delikatesy tři vybrané produkty: Sirup z lipového květu, Bazalkové pesto s mandlemi a piniemi a Čatní z červené cibule.
Sirup z lipového květu je ideální na oslazení nápojů, jako je čaj nebo studená voda a skvěle se hodí i jako přeliv na sladké pokrmy typu palačinek nebo zmrzliny. Je také vynikající pro tvorbu koktejlů, ať už míchaných nealkoholických, nebo alkoholických. Tento sirup je ručně vyráběný v Čechách bez použití chemických konzervantů a dalších nepříznivých látek. Lípu si vybrali i jako odkaz na její symboliku.
Bazalkové pesto s mandlemi a piniemi přináší kousek středomořské atmosféry do vaší kuchyně díky své aromatické a peprně nasládlé vůni bazalky. Výroba tohoto pesta probíhá v Čechách z bazalky pěstované v Ostroměři nebo ve sklenících na Moravě a na kvalitě chuťového zážitku to pramálo mění. Bez chemie a GMO je skvělým doplňkem k těstovinám, polévkám, masu, nebo se může rozetřít na topinky a jiné pečivo.
Cibulové čatní je mix sladkých a kyselých chutí s pikantním nádechem. Je takovým univerzálem ke skoro každému červenému, ale překvapivě i bílému či rybímu masu. Hodí se k doplnění pečeného masa, uzenin či grilování obecně a také je skvělé na topinkách či sýru. Jelikož cibule je základní ingrediencí mnoha pokrmů, čatní může obohatit jakékoli jídlo, kde chcete cibulovou chuť zvýraznit.
Vyzkoušíte tyto produkty a necháte se okouzlit přírodními chutěmi?